Skip to main content

Ultraløb - intro

Den 22. November 2008 deltager jeg som den første (så vidt jeg ved) fra Hvalsø Løbeklub i et Ultraløb, og vil I denne artikel forsøge at skrive lidt om hvad det egentlig er for en størrelse.

Betegnelsen ultraløb dækker over løb længere end maraton distancen (nogen steder beskrevet som distancer på 50k og derover). I Danmark findes konkurrencer på 50k, 60k, 100k, 100 miles (knap 160k) og løb hvor der måles distance over en bestemt tidsperiode på 6 timer, 24 timer eller 48 timer.



Nogle konkurrencer kan løbes som hold, hvor flere skiftes til at løbe, og derved opnår en samlet distance for holdet igennem konkurrence tiden (typisk 24 timer).



Ultraløb dyrkes I Danmark af en forholdsvis lille gruppe af seje løbere som man helt sikkert har mødt hvis man har løbet et af de mindre maraton I Danmark (som f.eks. Skovløberen). Kendetegn for denne gruppe er blandt andet en stor træningsindsats, kæmpe kærlighed til løb, og en fantastisk lyst til at dele erfaringer omkring løb og træning, til gavn for andre løbere med lyst til tilsvarende udfordringer.



Ultraløb har også en parallel til Ekstremløb, idet mange ultraløbere via deres træning og præstationsevner også er oplagte udøvere af diverse ekstremløb som findes rundt omkring I verden.



Ekstremløb er et mere flydende begreb end ultraløb. Et eksempel er trappeløb I sydtyskland med 8500 højdemeter og 100 gange op 397 trin omtalt I Aktiv Træning nr. 10 (og på denne hjemmeside (http://medlem.jubii.dk/ultrarunning/).



Min ultradebut kommer til at foregå i Grenå, hvor der afholdes 6 timers løb på en knap 3 km lang rundstrækning. Der skal så løbes ca. 25 gange rundt på samme rute I løbet af en sikkert trist og mørk november lørdag.



Rygterne om disse arrangementer fortæller at der findes en helt speciel atmosfære hvor alle hjælper alle, stor opbakning fra få men sagkyndige tilskuere og optimale muligheder for at få en helt speciel løbeoplevelse uanset om resultatet er 50k eller 75k når løbet er slut.



Ultraløb handler meget om at hovedet skal være med hele vejen. Fra start gælder det om at fylde op med energi tilsvarende hvad der forbrændes, ligesom man skal være indstillet på hele distancen mentalt for at få success. Det er også vigtigt at holde intensiteten nede på et niveau der kan holdes igennem hele løbet, og har man ringe erfaring må man vurdere udgangstempo udfra træningstilstand og forventninger - hvilket sætter forfatteren på usikker grund nogenlunde som første gang der skulle løbes maraton.



Forventninger - desværre har jeg haft lidt skadesproblemer igennem de sidste 2 måneder, og derfor ikke trænet så meget som planlagt. Jeg regner med at holde kraftigt øje med pulsen de første 4 timer, og sikkert løbe et behageligt tempo omkring 4:30 per kilometer, og derefter forsøge bedst muligt at holde tempoet de sidste 2 timer. Såfremt pulsen fra start ligger for højt (+145), vælger jeg nok langsommere udgangstempo, for at sikre at kunne holde alle 6 timer. Danmarks rekorden I denne type løb er 78,8 k (Charley Prødel, ALOT), hvilket svarer til 4:34 per kilometer, men det er nok urealistisk for mig at komme I nærheden af denne præstation I første forsøg.



Lars Merrald
Tilmeld dig nyhedsbrev!
Bliv medlem af Hvalsø Løbeklub!