Løbsbeskrivelser og -resultater

Søg på hjemmesiden

Berlin Marathon, 29. september 2019

Løbsberetning og en lille smule rejseoplevelse

Af Morten Harboe-Jepsen

 

Søndag den 29. september 2019 løb jeg mit 3. Berlin Marathon, hvilket samtidig gav mig ”en undskyldning” for at holde et par velfortjente feriedage sammen med min dejlige kone.

Vi tog flyveren fra København fredag aften efter endt arbejdsdag. Efter den kort flyvetur ankom vi til vores hotel på Friedrichstrasse, som er få stenkast fra Brandenburger Tor. Med udgangspunkt fra denne dejlige centrale placering havde vi nogle dejlige dage foran os, hvor det kulinariske og kulturelle havde en central plads; dog skulle der lige tilbagelægges et par løb inden.

Lørdag morgen stod jeg klar kl. 9.30 ved Schloss Charlottenburg for at deltage i Berlin Marathons Breakfast Run, som er et hyggeligt løb, der er åbent for alle. Der deltager flere tusinde løbere, som med hård hånd og i et roligt tempo føres gennem bydelene Charlottenburg og Spandau i retning mod det Olympiske Stadion fra 1936. Løbet ender efter 6 km ved, at alle løber ind på det olympiske stadion og derefter bydes på fælles ”morgenbord”.Berlin2019 1
Foto: Rute ved Breakfast Run

Berlin2019 2
Foto: Så er vi klar! Her er de lokale midtsjællandske løbere; Lars, Peter, Allan, Finn og Morten

Jeg fulgtes med Allan Hallin og Finn Danielsen, og selvom vi startede et pænt stykke nede i feltet, endte vi alligevel lige bag faneløberne som viste vej og - som nævnt - med hård hånd holdt alle bag fanerne. Indmarchen (løbet) på stadionet er bestemt en oplevelse, som man ikke skal gå glip af.

Berlin2019 3
Foto: “Indløbet” på Det Olympiske Stadion

Når man som ganske almindelig motionist løber ind på stadion, er det nemt at forstå det overvældende indtryk, som møder de olympiske deltagere. Det Olympiske Station er ofte gengivet med vinderbilledet af Jesse Owens 100 meter løb på 10,3 sek. Vi kender også billeder af Hitler på den tribune som ligger bag selve stadion – og den del af anlægget er i dag en del forfaldent.

Berlin2019 4Foto: Efter morgenmaden kommer der stadig løbere ind på stadion

Berlin2019 5Foto: De kendte vartegn fra Det Olympiske Stadion

Berlin2019 6Foto: Allan, Finn og Morten efter ”morgenmaden”

Efter løbet og et bad tog jeg ud for at hente mit startnummer.

Expo messen, hvor alle skal hente deres startnummer, er den største løbemesse jeg kender. Messen tangerer et gedemarked, hvor man flere gange henvises til lange køer for at få tjekket pas, løbstilmelding og udlevering af selve løbsnumret. Der er desuden intet at komme efter i udstillingsområdet, som strækker sig over 3 store haller, og hvor man tvinges igennem for at få udleveret selve nummeret.

Jeg ved ikke, om det skyldes manglede begejstring fra min side i forhold til salgsboderne, eller om jeg husker forkert? Jeg synes, at der tidligere har været flere udenlandske maratonløbsarrangører som har haft en udstilling, hvor man kunne lade sig inspirere til nye og spændende rejsemål. Der var i hvert fald nu kun et begrænset udbud af løbsarrangører – og dem som fandtes var primært tyske løb, hvor medaljerne virkede som trækplasteret.

Berlin2019 7Foto: Måske disse løb kan friste – Charlotte m.fl. 😊

Berlin2019 8Foto: Berlin Expo

Endelig oprandt dagen, hvor Berlins gader skulle gennemløbes. Søndag morgen kl. 9.15, går den første start af i alt 8 startblokke. Der skal en megaplanlægning og -styring til for at få 47.000 løbere sendt godt afsted. Tænk blot på bagageopbevaringen, toiletter, skilte, vand etc. De enkelte startblokke sendes afsted med op til 10 minutters forskydning, hvilket betyder, at dem der står tilbage skal underholdes og holdes aktive mens de venter, bestemt også det er en megaopgave. Men som vanligt kan de bare det der!

Berlin2019 9Foto: Bundstag – så begynder vi at ankomme

Under hele løbsstrækningen er der vand ved hver 2,5 km og frugt ved hver 5 km. Derudover uddeles der også geel på ”Klister Strasse” efter ca. 27 km. Der mangler således intet undervejs – selv bruserne langs ruten var tændt på trods af det regnede 😊

Berlin2019 10Foto: Opvarmning

Berlin2019 11
Foto: Berlin Marathon ruten

Da startskuddet gik for mit vedkommende, kunne jeg se frem til at skulle igennem både det gamle Øst- og Vestberlin samt alle de centrale bydele. Og det ovenikøbet i en smuk og spændene by! Jeg havde lagt mig fast på, at jeg ville holde et jævnt tempo under hele løbet – og den strategi holdt jeg fast på. Jeg kunne derfor nyde omgivelserne undervejs og nærstudere områder, jeg på forhånd havde en interesse i – herunder blandt andet udbygningen af det gamle grænseområde, Kreuzberg, og ikke mindst det dragende Kurfürstendamm.

Til alt held havde vi tørvejr, mens vi ventede på at komme i gang. Efter ca. 1 times løb begyndte det at regne og de sidste 2 timer regnede det heftigt – det blev dog tørvejr igen efter, at jeg var kommet i mål 😉 Egentligt bekommer det mig rigtigt fint at løbe i regnvejr, men denne gang var der ikke det samme antal publikummer på ruten – de foretræk jo nok en cafetur frem for en våd omgang. De danske publikummer som trodsede regnen var glade og gode til at heppe og vifte med Dannebrog – flere af de samme publikummerne mødte jeg både 2 og 3 gange undervejs.

Efter de obligatoriske 42,2 km løber man i mål efter at have placeret Brandenburger Tor fra øst mod vest. Herefter starter så ”cirkusset” med at komme tilbage til efter bagagen og ud af området igen.

Berlin2019 12Foto: Brandenburger Tor, som gennemløbes inden målet

Berlin2019 13
Foto: I mål – våd, men stadig frisk

Berlin Marathon er et dejligt løb, som varmt kan anbefales, selvom det kan være svært at få fingrene i et startnummer, bør du alligevel gøre et ihærdigt forsøg. En deltagelse bør efter min erfaring planlægges, så det også er muligt også at løbe med til Breakfast Run om lørdagen.

Efter løbet tog turen en anden drejning, selvom jeg de følgende dage også fik løbet en 5’er (hver dag). Nu var fokus nemlig rettet mod nydelse og oplevelser.

Nydelsen startede allerede samme aften med et besøg på en af de bedre og lidt anonyme restauranter i det område vi boede i. Det var herligt at blive opvartet og udforske et ellers ofte overset område; tyske vine – både til fisk og kød.

Berlin2019 14
Foto: Restaurant Pantry, Friedrichstrasse

Vi brugte de følgende dage på at besøge museer og udforske byen, fx blev vi meget fascineret af det nye Berlinger Stadtschloss, som endnu ikke er færdigbygget. Slottet er på det ydre en genopførelse af det gamle kongeslot; i den ene ende og i den anden ende en moderne bygning, en temmelig speciel men absolut interessant oplevelse. Det oprindelige kongeslot lå i sin tid på den nuværende placering, men i mellemtiden har DDR’s regeringsbygning haft til huse på samme lokation.

Berlin2019 15
Foto: Berliner
Stadtschloss set fra vest mod øst

Berlin2019 16Foto: Berliner Stadtschloss set fra øst mod vest

Berlin2019 17Foto: Berliner Stadtschloss set oppe fra Berliner Fernsehturm

Berlin2019 18
Foto: To gamle kendinger; Max og Engel (DDR-efterladenskaber)

Efter en udmattende dag havde vi allerede hjemmefra bestilt bord på Guldhorn-Beefclub, hvor vi havde sat os for at skulle smage mumiekød. Velmodnet køb (min. 12 uger), hvor man selv udvælger sin bøf der afregnes efter vægt. Vi spiste fantastisk og udforskede også her det tyske vinkort. Det kan varmt anbefales, at ligge sin vej forbi – også for at se kvarteret, som i mørkningen fremstår som en særdeles hyggelig og attraktiv bydel.

Berlin2019 19
Foto: Stemning fra køkkenet

Berlin2019 20Foto: Forret – naturligvis også med grill pynt

Berlin2019 21Foto: Mumiekød – vælg selv 😊

Berlin2019 22Foto: Velbekomme

Efter endnu en dag i det dejlige Berlin, kan du vel gætte, at vi skulle teste det lokale kulinariske køkken igen. Denne gang besøgte vi Hackescher Höfe i det gamle Østberlin; et spændende område tæt på Alexandra Platz, og i et bygningskompleks med flere kulturelle institioner, som kino og teater. Desuden er området virkelig et sted der tiltaler den indre evntyrer, der er flere steder, som er renoveret og indeholder både 1., 2., 3. ….. og 8. baggård – steder som vi ikke har mere i København, men som her virker tillokkende.

Berlin2019 23
Foto: Hackescher Höfe

Berlin2019 24
Foto: Hackescher Höfe komplekset.

Undervejs skulle der også lige lidt kage, shopping, ”for jul” og drikkelse til. Vi endte med overvægt både på den ene og anden måde. Med andre ord endte det hele, hvor det startede, nemlig med at nu skal der løbes nogle kilometer….

Berlin2019 25Foto: Mon det ender med overvægt?

Berlin2019 26Foto: Jul 2019, og så en hel butik i flere etager

Berlin2019 27Foto: Mmhh – besøg hos KADEWA

Berlin2019 28Foto: Så kan vi heller ikke mere – selvom det ikke er tysk, så gjorde det godt 😊

5. oktober 2019 Morten Harboe-Jepsen

Nyhedsbrev

Ønsker du at være medlem af Hvalsø Løbeklub (Medlemskab er gratis) eller bare holde dig opdateret med hvad der sker i klubben, så tilmeld dig vort nyhedsbrev.

Slå venligst javascript til for at udfylde denne formular