ja det er jo nok en sjælden årsag til at blive forpustet under løbet - men alligevel - det er nyt for mig - og måske interessant for nogen af jer...

-sakset fra dr.dk :

 

Hvede før løbetur kan være livsfarligt

23. sep. 2009 17.00Sundhed

Løbershock

  • Løbershock hedder med en medicinsk betegnelse: Fødevareudløst anstrengelsesanafylaksi.
  • Alle fødevarer og i særlig grad hvede kan i forbindelse med anstrengelse udløse tilstanden. I meget sjældne tilfælde medfører det døden.
  • Hverken indtagelse af fødemidlet alene eller fysisk anstrengelse alene kan fremkalde det.
  • Det kan som regel undgåes, hvis man undlader at spise den fødevare, man er allergisk overfor, de sidste fire timer inden man skal træne.

Fem gode råd

  • Motion er sundt
  • Løberschock er en sjælden lidelse
  • Det er vigtigt at søge læge, hvis du har oplevet allergiske symptomer under løbeturen
  • Det er oftest voksne mennesker over 30, som oplever løberschock
  • Æblejuice og bananer er også gode at løbe på - og der er ikke beskrevet tilfælde udløst af disse fødevarer (endnu)

Kilde: Professor Carsten Bindslev-Jensen

 

Først en bolle til morgenmad og så ud på en frisk morgenløbetur. Sådan ser skemaet ud for mange motionister. Men pas på. Allergilægerne ser oftere og oftere folk med sygdommen, de hardøbtløbershock, som kanopstå, hvis man spiser hvede mindre end fire timer før en løbetur.

På Odense Universitetshospital har man indtil videre haft 25tilfælde, og på Rigshospitalet kan lægerne også godt nikke genkendende til fænomenet.

- Det første tilfælde så vi i 2002, og siden har vi set 1-2 tilfælde om året. Men i år har vi på nuværende tidspunkt haft hele 11 tilfælde, siger Carsten Bindslev-Jensen, der er professor på Allergicentret på Odense Universitetshospital.

Få det undersøgt
Han kender ikke forklaringen på, at tallet stiger, men gætter på, at flere er begyndt at løbe. Rigshospitalet og Odense Universitetshospital er nubegyndt at samarbejdefor at finde ud af mere om allergien, hvordan symptomerne opstår, og hvad man skal gøre, hvis det sker.

- Det, man som løber - eller ekstremsportsudøver - skal være opmærksom på, det er, om man får allergiske reaktioner såsom nældefeber, løbende næse og astmai forbindelse med, at man dyrker sport, der er så intensiv, atman får syre i musklerne. Hvis det sker, så vil jeg anbefale, at de kommer ind og får det undersøgt, siger Carsten Bindslev-Jensen.

Han tilføjer, at løbershock primært udløses af hvede, men at han også har haft patienter, hvor det er fersken, mælk eller solsikkekerner, der udløser det.

- I yderste konsekvens kan man dø af det, siger Carsten Bindslev-Jensen. Han vurderer, at cirka en tredjedel af de patienter, han har haft, har været i livsfare.

Alkohol og gigtpiller
Der er to ting, der kan forværre situationen. Den ene er, hvis man kombinerer alkohol med hveden, inden man løber. Så nedsættes grænsen for, hvor meget der skal til for at udløse allergireaktionen.

- Nu er det sjældent, at sportsudøvere tager sig en drink, inden de skal ud at løbe. Men man kunne jo for eksempel godt forestille sig, at man er til en fest, hvor man danser så heftigt, at det nærmer sig grænsen for ekstrem sport. Og så kan det altså også ske, siger professoren.

Den anden ting er gigtmedicin, altså smertestillende medicin, der indeholder acetylsalisylsyre. Det kan være kodimagnyl, ibuprufen og ipren.

- Det er der faktisk mange sportsudøvere, der løber på. Og det kan altså også sænke grænsen for, hvor farlig hveden kan være.

- Når det er sagt, er løberschocket en sjælden tilstand, som bestemt ikke skal afholde folk fra at motionere i øvrigt, men hvis man oplever allergiske symptomer under løbeturen, er det vigtigt at få det undersøgt, slutter Carsten Bindslev-Jensen.