Nyheder

Søg på hjemmesiden

Er maraton sundt eller skadeligt?

Man kunne på TV2's teksttv i onsdags se, at et svensk forskerhold var nået frem til at det ville kunne medføre hjerte-problemer på længere sigt hvis man løb marathon.

Følgende artikeler fundet på Børsens hjemmeside ( www.borsen.dk/karriere/nyhed/169155 ):

30-10-2009 15:31 af Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Tre maraton er sundere end en

Jerk W. Langer, læge, videnskabsjournalist, hvor han beskæftiger sig med formidling af og viden om sundhed:

Jeg vil til hver en tid anbefale folk, at de løber tre maraton i stedet for et enkelt. Et enkelt maraton er formentligt ikke sundt, men træningen op til er sund. Grunden til, at et enkelt maraton ofte ikke er sundt, er, at intensiteten er så høj:

Folk giver sig 110 pct, og det er en enorm belastning for muskler, sener og led. I stedet vil jeg anbefale, at folk løber flere maraton om året ved en lavere intensitet.

På den måde er man sund hele året og undgår »yoyo-formen«. Jeg har selv en målsætning om at løbe 45 maraton i år! Forskningsmæssigt ved man ikke, om det er sundt at løbe så mange maratonløb på et år, men jeg kan mærke på min egen krop, at det virker.

Det der er sjovt er altid sundt

Bente Klarlund, professor, overlæge og dr.med. og medlem af Forebyggelseskommisionen:

Så længe man har glæden med, tror jeg ikke, det kan blive for meget. Hvis man ser på det historisk, så gik folk i primitive samfund rigtig meget, og de løftede rigtig mange kilo og var stadig sunde. Jeg tror derfor ikke, at man skal være bange for "det ekstreme".

Maraton giver et enormt velvære og godt humør, og det er svært at måle på humøret, men jeg er sikker på, at den mentale velvære, der følger en maratonløber, betaler sig.

Ekstremsport er "målmanisk"

Mener du, man kan dyrke for meget motion, og at ekstremsport som maraton er usundt?

Per Brændgaard Mikkelsen, cand.scient. i human ernæring og forfatter til "Små Skridt", for Sundhedsstyrelsen og Komiteen for Sundhedsoplysning 2009. Medlem af Sundhedsstyrelsens arbejdsgruppe:

Maratonløb er et eksempel på det ekstreme. Ensidig løbetræning kan klart overbelaste kroppen. Løbere har ret mange overbelastningsproblemer både på det fysiske plan, og så er det psykologisk set et usundt forhold til motion.

Ekstrem sport er præstationsorienteret og "målmanisk", og det er ikke sundt. Fokus på det ekstreme gør mere skade end gavn, og det virker demotiverende for den del af befolkningen, som er inaktive.

Nyhedsbrev

Ønsker du at være medlem af Hvalsø Løbeklub (Medlemskab er gratis) eller bare holde dig opdateret med hvad der sker i klubben, så tilmeld dig vort nyhedsbrev.

Slå venligst javascript til for at udfylde denne formular