Løbsbeskrivelser og -resultater

Søg på hjemmesiden

Torshavn Marathon 4. juni 2016

(Færøerne Marathon)

Af Morten Harboe-Jepsen

Kl. 14.00 (lokaltid), lørdag den 4. juni 2016, gik startskuddet til Torshavn Marathon 2016. Startfeltet bestod af 550 løbere og andet godt folk, som enten skulle gå eller løbe en halvmaraton, samt os der skulle løbe en hel maraton.

 

Feltet var sammensat af løbere fra mange nationer, såsom fx italienere, amerikanere, englændere, danskere og naturligvis færinger, hvor sidstnævnte gruppe udgjorde hovedparten. Sparta Løbeklub havde i år valgt, at deres årlige ”fartholder-tur” skulle gå til Torshavn, hvorfor der alene var mere end 60 fartholdere fra Sparta med i feltet – de havde dog ikke ballonerne med – hertil var der også adskillige Klub100-løbere.

Jeg ankom sammen med min familie dagen før, hvor vi hentede mit startnummer i det lokale indkøbscenter. Udleveringen af nummeret foregik let og smidigt; uden det store udstillingsshow som jo ellers normalt følger med ved sådanne lejligheder på godt og ondt. Eneste beklagelse skulle da lige være, at løbet ikke har en officiel T-shirt.

 

Foto: SMS centeret (det lokale indkøbscenter)

 På løbsdagen var vejret 12-14c, solskin og en let vind – altså et perfekt løbevejr. Starten foregik i en samlet gruppe, hvor tiden blev noteret som den samme for alle – chipsen i skoene betød, at vi fik individuelle sluttider. Vejret holdt sig flot under hele turen, dog var vindretningen lidt uheldig, da vi havde modvind på den hårdeste del af strækningen.

Jeg havde desværre ca. 10 dage før selve løbet fået tilegnet mig en skade i det ene lår, hvorfor jeg inden starten måtte smøre benet ind i diverse balsamer. Jeg stod således i startområdet med øjne som sveg af den stærke lugt af kamfer, tigerbalsam m.m. – og også med god plads omkring mig ;-)

 

Foto: Startområdet

Ruten var lagt sådan, at de første 6 km af løbet var en rundtur i Torshavn. Herefter gik turen NV mod Kaldbaksbotnur – og fra Kaldbak gik turen tilbage til Torshavn, som vi løb igennem og videre SØ mod Ærgir, hvor vi igen vendte for at returnere til målet, som var samme sted som starten.

Selve ruten var ganske enkel og med en pragtfuld udsigt. Udfordringen fandtes i terrænforskellen, som havde karakter af ”en bakketur med indlagte bjerge”. Undervejs mod Kaldbaksbotnur vendte henholdsvis halvmaraton løberne og de gående om og returnerede til Torshavn – feltet blev således mindre og mindre under vejs.

Foto: Rutekort – set fra oven

 

Foto: Turen mod Kaldbak

Foto: Så vende vi og retur! (vejbanen - Kaldbak)

 

Foto: Og sådan så omgivelserne ved vendepunktet ud - Kaldbaksbotnur)

 

 

Foto: Ruten – set fra ”siden” (Endomondo)

Under hele løbet var der en rigtig god stemning og afslappet atmosfære i feltet, hvor der blev hilst på hinanden og snakket sammen – der var dog ikke mange tilskuere, men de som var mødt frem bidrog med support-tilråd og klappen.

Der er var depoter ved hver ca. 4-5 kilometer, hvor der blev tilbudt vand, energidrik og frugt.  

Efter målstregen var passeret, blev der udleveret medaljer til alle som holdt sig under den officielle tidsgrænse.

Afviklingen under løbet og ved depoter var upåklagelig; der var både mange hjælpere og depoterne var som sagt hyppige og velforsynede. Ruten var tydelig afmærket, og det var nemt for alle at se, hvornår de enten skulle vende om eller fortsætte.

 

 

Foto: Mål – det var så den arbejdsdag!

Selve ruten var udfordrende pga. stigningerne, og hældningerne på nedstigningerne flere steder var så stejle, at de ikke kunne udnyttes, da der skulle holdes igen – specielt nedstigningerne gjorde ondt i mit skadende ben. Hele ruten var således ikke lagt an på rekorder, og vindertiden var da også ca. 40-45 min. mere, end man typisk ser.

At passere de 35 km var i mere end en forstand lidt af en styrkeprøve, idet målet lå lige foran næsen, men man ”lige” skulle en tur mere rundt i Torshavn for at få de sidste km med, inden de 42 km var ”i hus”.

Udsigten under løbet var derimod imponerende og som vitaminer for øjet.

Det var svært på forhånd at finde ud af, hvor meget tøj, det var nødvendigt at tage på – det var faktisk først lige inden løbet, at jeg endegyldigt kunne vælge, hvor meget tøj jeg skulle have på. Et godt råd er at tage tøj med til alle mulige vejrmæssige scenarier.

Turen var hård, hyggelig og skøn, og jeg løber den bestemt gerne igen; men lektien er i givet fald, at jeg skal træne noget mere bakkeløb inden!

Det var så det 3. Marathon løb på 3 måneder i 2016.

Efter endt løb holdt jeg sammen med familien en miniferie, hvor vi kom rundt på det meste af Færøerne. Vi fik set en masse og så ment også vandret i fjeldene. Det blev også til flere gourmet oplevelser, bl.a. spiste vi på restaurant KOKS som varmt kan anbefales.

Det er ikke første gang har vi besøgt Færøerne, og det er bestemt heller ikke sidste gang vi kommer dertil – det er simpelthen en af Europas perler!

 

Morten Harboe-Jepsen

10. juni 2016

Nyhedsbrev

Ønsker du at være medlem af Hvalsø Løbeklub (Medlemskab er gratis) eller bare holde dig opdateret med hvad der sker i klubben, så tilmeld dig vort nyhedsbrev.

Slå venligst javascript til for at udfylde denne formular